thuleia, thuleiantupa, luonnonuskonnot, wicca, noituus, shamanismi, riimut, magia, thelema shamanismi, noituus, luonnonuskonnot noituus, wicca, luonnonuskonnot luonnonuskonnot, yrtit,  magia, voimaeläimet, seidat mytologia, shamanismi, kuu, wicca, noituus, saamelaisuus, jumalattaret, pakanuus

 

 

 

 

Voimaeläin: kotka

Kotka on päiväpetolintu, jota pidetään lintujen kuninkaana. Kotkasta puhuessa tarkoitetaan usein maakotkaa (Aquila chrysaetos), josta käytetään lyhyemmin pelkkää nimeä kotka. Toinen Suomessa tunnettu kotka on merikotka (Haliaeetus albicilla). Molemmat lajit ovat rauhoitettuja ja erityisesti suojeltavaksi määriteltyjä.

Maakotkan pituus on 80 - 93 senttiä ja sen siipien kärkiväli voi tavoittaa jopa 2,25 metrin lukeman. Maakotka oli ennen tunnettu ympäri Eurooppaa, mutta nyt se on vetäytymässä erämaihin, ylängöille ja vuoristoihin. Suomessa kotkan voi tavata liitelemästä Lapissa, Maanselällä ja Suomenselällä. Suomessa pesii nelisensataa kotkaa. Merikotka asuttaa Suomen rannikoita parinsadan parin vahvuudella. Lapissa asustaa parikymmentä merikotkapariskuntaa.

Merikotka on toisinaan maalla asustavaa sukulaistaan resuisemman näköinen, koska nuorilta linnuilta voi puuttua paljonkin sulkia. Merikotkan tunnistaa siitä, että niiden sulkapeite on pään ja pyrstön kohdalta vaaleampi. Vanhemmiten linnun nokka vaalenee nuoruudentummasta keltaiseksi. Merikotkan kohdalla viittaus ”keltanokkaisuuteen” nuoruuden kokemattomuutena ei siis pidä paikkaansa!

Kotkan voima

Kotka on uskollisuuden symboli, sillä se solmii elinikäisen parisuhteen ja usein saalistaakin yhdessä puolisonsa kanssa. Kotkan voimien tullessa elämään voi olla aika vakiintua ja suunnitella pesänrakentamista. Merikotka rakentaa pesänsä ihmisen katseilta suojaan korkealle puun latvukseen ja yksinäiselle luodolle. Kun kotka kutsuu, mieti onko asumismuotosi sopiva. Onko aika vetäytyä omaan rauhaan ja tilaan, pois meluisesta kerrostalosta tai sosiaalisesta kommuunista? Kotka alleviivaa yhtä aikaa parisuhteen ja itsenäisyyden merkitystä.

Terävänokkainen kotka uskaltaa sanoa asiat kuten ne ovat. Terävillä kynsillään se rohkenee tarttua vaikeisiinkin asioihin. Lintujen kuningas on tarkkanäköinen ja viisas. Kotka symboloi vahvasti ilman elementtiä, mutta samalla sen upeimpia puolia on maan yhdistäminen ilmaan ja sitä kautta tasapainon luominen. Syvempi merkitys avautuu tutkiessa viisautta, joka sisältyy kotkan edustamaan loogisuuden ja henkisyyden liittoon. Kotkan rationaalisuus ei estä hengellisyyttä ja yhteyttä jumaliin.

Laaja näkökulma

Kotka on elämänkokemusta saatuaan useille ihmisille hyvä mentori, sillä hän kykenee katsomaan asioita laajemmasta perspektiivistä kuin moni muu. Hän osaa etäännyttää ongelmat tarkkailun kohteeksi ja pyöritellä niitä useammasta näkökulmasta. Silti hän on sisimmässään erakko. Hän tarvitsee yksinäisyyttä ja omaa tilaa voidakseen kohota todelliseen ajatusten tai luovuuden virtaukseen. Kotkan ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii rohkeutta ja uskallusta. Kun uskaltaa lähteä liitoon, huomaa siipiensä alla vapauden ja viisauden voiman.

Maailman mytologioissa kotka liitetään usein jumaliin ja ukkoseen. Amerikan intiaaneilla kotka kuvattiin ukkoslintuna, jonka kohtalonkynsissä lepäsivät sateen, ukkosen, anteeksiannon ja palkitsemisen voimat. Kreikassa kotka oli Zeuksen lintu ja sitä kautta myös yhteydessä ukkoseen ja salamointiin. Gaelin kielessä kotka tunnetaankin nimellä Suil-na-Greine, Auringon silmä. Monessa kulttuurissa uljas lintu onkin liitetty aurinkoon ja sen karismaattisen säteilevään voimaan.

Tiesitkö, että muinaisina aikoina azteekkien ylijumala kertoi kansalleen, että heidän tulisi asettua sijoilleen ja rakentaa kaupunki sellaiseen paikkaan, jossa katkuksen päällä istuva kotka syö käärmettä. Lopulta näynmukainen paikka löytyi ja sinne rakennettiin Mexico Cityn kaupunki. Nykyisin kotkan voi löytää monen maan lipusta ja vaakunasta.

Thuleia

Teksti on alunperin julkaistu Lehto - Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry:n Seita-lehden numerossa 3/2008.

Huom! Sivuston tekstit ja kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia. Ilman lupaa kopioiminen on kielletty. Lyhyitä lainauksia tehdessä on kohteliasta mainita lähteenä sivuston nimi.

-täsmähaku
 
 
 

 

     
alapalkki